Doorzaaien grasland met Vredo

Grasland doorzaaien

Bij goed weide onderhoud staat doorzaaien centraal. Graslandbeheer raadt doorzaaien aan vanaf dat er nog 80% goede grassen zijn, daalt dit percentage onder de 60% is volledig nieuwe inzaai een beter alternatief.

Bij doorzaaien van paardenweides is de vraag dikwijls wanneer de paarden er terug op mogen grazen. Doordat paarden kort grazen is er gevaar voor uitrekking van het nieuwe grasplantje. Je kan een eenvoudige test doen of de paardenweide klaar is voor begrazing, neem het nieuwe grasplantje tussen twee vingers en trek er bruusk aan. Breekt het grasplantje af dan mag het begraasd worden trek je het uit de grond met wortel en al moet het eerst dieper wortelen.

Graslandbeheer beschikt over een Vredo doorzaaimachine van 3 meter voor de doorzaaimachine hangt nog een wiedeg in de front om de grasmat uit te kammen, molshopen niveleren en mestvladen te spreiden. Hierdoor ontstaat er ruimte in de grasmat om het nieuw gezaaide gras zonder concurentie te laten groeien. Daarna wordt het graszaad in de bodem gedrukt door een zware gietijzeren rol. Met deze Vredo doorzaaimachine kan Grasland beheer een optimaal rendement garanderen omdart elk zaadje maximaal contact maakt met de grond.   

Om zo weinig mogelijk verspilling van graszaad tegen te gaan werkt graslandbeheer hier ook met gps ondersteuning op de trekker om overlapping tot een minimum te beperken.